Locatie: Heeze
Datum:
1 en 2 oktober 2025
Prijs: € 650,00
Kinderen die iets ingrijpends meemaken, zoals verlies of iets anders dat rouw en trauma veroorzaakt, kunnen worden overvallen door hulpeloosheid, afschuw en shock. Een diep gevoel van onveiligheid en traumareacties als herbelevingen, schrikreacties, buik- en hoofdpijn, slaapproblemen, hyperalertheid, verdoving, woede en meer. Ze verliezen grip op hun emoties, (over)leven met een overprikkeld zenuwstelsel en krijgen te maken met reacties die niemand begrijpt: zowel het kind als de omgeving niet. In deze training leer je de signalen herkennen en het kind te helpen herstellen.
Dit leert deze training je Ontdek hoe trauma werkt in het brein van kinderen en jongeren, hoe je rust creëert en welke methoden helpen om het zenuwstelsel weer in balans te brengen. Met o.a. praktisch tools zoals ademhalingstechnieken, creatieve activiteiten, beweging en meer geef jij kinderen de ruimte om weer in verbinding te komen met zichzelf en hun omgeving.
Je krijgt informatie over wat trauma bij kinderen en jongeren inhoudt. Deze training is vooral gericht op trauma's door verliessituaties zoals overlijden, scheiding door allerlei oorzaken (zoals ziekte, maar ook uithuisplaatsing, detentie, vluchten of vechtscheiding), getuige zijn van levensbedreigende situaties als brand, ongeluk of oorlog. Goed om te weten: trauma door seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing valt buiten het kader van Traumasensitief werken met kinderen en jongeren.
Trauma kan je zien als een soort fragmentatiebom: het laat de psyche van het kind in stukjes uiteenvallen. Ze verliezen verbinding — met zichzelf, met anderen, met hun omgeving. De ingrijpende gebeurtenis is te groot, te onbegrijpelijk, te langdurig en het lichaam kan dit niet meer verwerken. Omdat het lichaam van kinderen kleiner is dan volwassenen en hun brein nog niet uit-ontwikkeld is, zijn ze vatbaarder voor trauma. Hoe jonger kinderen zijn, hoe meer het lichaam zich herinnert.
En dat is precies waarmee je gaat werken in deze training. Je leert oog te krijgen voor traumareacties en ontwikkelt sensitiviteit voor de behoefte van het getraumatiseerde kind, zodat je ze op een veilige, steunende manier kan helpen.
Thema’s die aan bod komen
Wat is trauma
Overlevingsreacties in het lijf, de psyche en het gedrag
Trauma en het lijf
Ons brein en de werking van ons zenuwstelsel
Hechting en trauma
(co)-reguleren van emoties
Werken met jezelf als instrument
Doel
Na afloop hebben de deelnemers kennis van trauma en overlevingsreacties van kinderen en jongeren. Ze weten wat de impact van hechting is en weten basaal wat er in het brein gebeurt als gevolg van een traumatische ervaring. Ze kunnen oefeningen inzetten om kinderen te leren gronden en om hun emoties te reguleren.
De training is gericht op traumasensitief werken en niet op de behandeling van trauma.
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit professionals die willen leren hoe ze op een traumasensitieve manier kinderen kunnen ondersteunen. Zoals leraren, (kinder)coaches, professionals uit de kinderopvang.
Na het volgen van deze training…
✓ snap je wat trauma bij kinderen en jongeren inhoudt: hoe wordt het veroorzaakt, wat doet dat met het lichaam en hoe reageert het lijf?
✓ krijg je oog voor traumareacties en heb je voelsprieten voor de behoefte van het getraumatiseerde kind
✓ weet je hoe je het zenuwstelsel tot rust brengt, waardoor het kind het eigen denken, voelen en doen weer inschakelt en weer in staat is om informatie op te nemen
Praktische informatie
Deze thema's komen in ieder geval aan bod:
oorzaken en achtergronden van trauma
trauma vanuit ontwikkelingsperspectief van kinderen
trauma en het brein
hechting als basis
hoe te handelen na het trauma
stimuleren van zelfregulatie
activiteiten om kinderen en jongeren te leren aarden, bewustzijn te ontwikkelen (zowel zintuigelijk als lichamelijk) en zich meer te kunnen verdienen
verliesgeoriënteerden trauma's, zoals medisch trauma, overlijden en allerlei vormen van scheiding
Groepsgrootte: Maximaal zestien deelnemers, dus meld je op tijd aan
Werktijden: 10-16.30 uur
Locatie: in Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto. In de buurt blijven slapen, zodat je reistijd bespaart? Bekijk onze lijst met overnachtingsmogelijkheden.
Er was een mooie afwisseling tussen praktijk en theorie. Praten en ervaren. Dat was heel fijn.
Boyd
Traumasensitief werken met kinderen en jongeren
De training traumasensitief werken met kinderen en jongeren is een aanrader voor elk mens. Ouder, leerkracht, verzorger of wie dan ook. Eigenlijk zou het een verplicht leervak op de lerarenopleiding moeten zijn
Pat
Traumasensitief werken met kinderen en jongeren
Twee weken geleden volgde ik de training 'rouwatelier' bij Machteld Lavell (Expertisecentrum omgaan met Verlies). Als 'directeur van mijn eigen hoofdfabriek' een hele uitdaging om uit het hoofd, in het lijf te zakken. Daarbij vind ik mezelf totaal niet creatief dus je kunt het met recht: 'uit je comfortzone stappen' noemen. Toch wilde ik het graag aangaan, wat positief meespeelde is dat ik Machteld ken van andere trainingen, ondervonden heb wat een warme persoonlijkheid zij is en ervaren heb dat zij een warme en veilige sfeer weet te creëren. Er kwamen diverse creatieve werkvormen voorbij in die twee dagen, ik voelde de rust in mezelf toenemen. Na de eerste dag kon ik dan ook volmondig zeggen dat ik na 1 dag al besloten had een andere fabriek te kopen... en de 2e dag moest nog komen... De werkvormen zijn direct en met weinig moeite in de praktijk in te zetten. Werk je met kinderen, jongeren of volwassenen en wil je op een andere manier met hen werken dan met woorden dan is deze training een aanrader! Ik kijk nu al uit naar een vervolg.
oud-deelnemer
Rouwatelier
Hoewel de training was in het kader van rouw en verlies en we fysiek voortdurend bezig zijn geweest voelde ik me heerlijk ontspannen en blij aan het einde van de dag!