Toen mijn vader een jaar of 30 geleden aan de keukentafel vertelde dat hij een uitvaartonderneming begon, riep ik (Hanneke Fiddelaers, eigenaar van Expertisecentrum Omgaan met Verlies): "Móet dit?"
Het was aan diezelfde keukentafel waar mijn moeder werkte aan haar promotieonderzoek over jongeren en rouw. Daar was niet veel voor, zag zij dankzij het bedrijf van mijn vader. En het was ook die eettafel waar ons mam, zoals we in Brabant zeggen, soep voorproefde die ze voor haar deelnemers aan trainingen maakte.
Nu, jaren later, runnen we het Expertisecentrum niet meer vanuit de oude slaapkamer van mijn zus. Maar het warme, gastvrije van toen, is precies hetzelfde gebleven.
Verlies, rouw en trauma horen bij het leven. Voor ons was het doodnormaal: zodra m'n vader via de semafoon werd opgepiept, spraken we heel open over overlijden en de dood. Hoe fijn is het als je mensen kan helpen bij obstakels in het leven? Toch was het niet zo vanzelfsprekend dat ik Expertisecentrum Omgaan met Verlies overnam van Riet Fiddelaers-Jaspers.
De wereld over, dát wilde ik, dus deed ik de Hotelschool. Maar toen zag ik wat voor verschil mijn moeder maakte, in zo veel levens. Het is een geweldig mooi bedrijf — dat wilde ik toekomst geven. Kleine uitdaging: ik wist lang niet zo veel over rouw en verlies als m'n moeder. Bleek de hotellerie toch van pas te komen, want organiseren, mensen verbinden en warmte brengen? Dat kan ik als geen ander.
Met die kennis zit het meer dan goed. Riet is één van de meest vooraanstaande experts op het gebied van (jongeren en) rouw — en dat zeg ik niet omdat ze m'n moeder is. Kijk maar. Al onze trainers komen uit onze eigen stal en zijn opgeleid door Riet. Daarnaast zijn ze meestal ervaringsdeskundigen én volgden ze meerdere opleidingen voordat ze training mogen geven bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies.
Naast Brabantse warmte vinden we ook veiligheid heel belangrijk. Een fijne omgeving om te leren. Waar je kwetsbaar durft te zijn. We bouwen verder op een fundering van jarenlange ervaring. Want hoewel ik ervan overtuigd ben dat íets doen, iemand alleen al laten weten dat-ie gezien wordt, altijd beter is dan níets doen, is rouw en verlies een gevoelig onderwerp. Herbeleving en hertraumatisering liggen op de loer bij kwetsbare mensen; daar moet je heel zorgvuldig, professioneel, integer en persoonlijk mee omgaan. Weten wat je doet.
Daarom bieden wij de beste trainingen en scholing rondom verlies, rouw, hechting en trauma. Om mensen met verlies écht te helpen.
Neem je contact op met ons secretariaat? Dan staan Anne Hendriksen en Marjolijn Geenen je graag te woord. Zij weten alles over onze trainingen, lezingen, boeken en deelnemers.