Traumasensitief werken met kinderen en volwassen
In het leven van kinderen kunnen zich gebeurtenissen voordoen die dermate overspoelend zijn dat ze door een overweldigende hulpeloosheid overvallen worden en afschuw en shock ervaren. Ze verliezen hun gevoel van veiligheid en kunnen last krijgen van traumareacties als herbelevingen, schrikreacties, buik- en hoofdpijn, slaapproblemen, hyperalertheid, verdoving, woede enz. Hun zenuwstelsel is totaal overprikkeld. Dit kan tot reacties leiden die zowel door het kind zelf als de omgeving niet begrepen worden.
Hoe werkt trauma bij een kind?
Trauma is als het ware een fragmentatiebom die de psyche van het kind in stukjes uiteen laat vallen. Ze verliezen verbinding, met zichzelf, met anderen, met de omgeving. De ingrijpende gebeurtenis is te groot, te onbegrijpelijk, duurt te lang en hun lichaam kan dit niet meer verwerken. Omdat het lichaam van kinderen kleiner is dan volwassenen en hun brein nog niet voldoende is ontwikkeld zijn kinderen vatbaarder voor trauma dan volwassenen. Hoe jonger kinderen zijn, hoe meer het lichaam zich herinnert.
Hoe kan jij een kind dat een trauma heeft ervaren ondersteunen?
Het is niet perse nodig om te weten wat het kind heeft meegemaakt, om een kind te ondersteunen. Wat belangrijk is, is dat het kind zich veilig kan voelen binnen de context waarin hij functioneert. Hiervoor is de grondhouding van de volwassene in het contact met het kind van belang.
Vertel me meer over de grondhouding
In de training ‘Traumasensitief werken met kinderen en jongeren’ leer je hoe je traumasensitiviteit kunt inbouwen in je professionele houding en werkwijze. Je krijgt inzicht in hoe trauma wordt veroorzaakt, wat het doet in het lichaam en hoe kinderen zich langdurig beschermen tegen onveiligheid. Je leert oog te krijgen voor traumareacties en sensitiviteit te ontwikkelen voor de behoeften van een getraumatiseerd kind. We besteden aandacht aan wat er in het zenuwstelsel van kinderen gebeurt als spanning (te) hoog oploopt en hoe je dan een veilige basis kunt zijn.
Thema’s die aan bod kunnen komen
Wat is trauma?
Overlevingsreacties in het lijf, de psyche en het gedrag
Trauma en het lijf
Het brein van kinderen en jongeren en de werking van het zenuwstelsel
Hechting en trauma
(co)-reguleren van emoties
Wil jij (vrijblijvend) contact met ons opnemen, zodat we samen kunnen bekijken hoe we jou of jouw school kunnen ondersteunen in het omgaan met verlies? We zijn bereikbaar via info@omgaan-met-verlies.nl of bel ons op 040-226 04 50.
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 89058224
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450