Rouw op de werkvloer, wat is de impact hiervan en wat kan jij doen?
Iedere werkgever gaat er op een gegeven moment mee te maken krijgen, een merknemer die een verliessituatie mee maakt. Bij een verliessituatie denken we snel aan het verlies van een dierbare, alleen zijn er meerdere omstandigheden die gevoelens van rouw kunnen veroorzaken.
Denk bijvoorbeeld eens aan rouw na een scheiding, na verlies van gezondheid of verlies van gezondheid van een dierbare. Dit zijn ook allemaal omstandigheden die gevoelens van rouw kunnen opwekken.
Rouw is geen ziekte maar een normale reactie op een verliessituatie, maar kan het kan wel leiden tot verzuim. Uit een onderzoek (
'Rouwende werknemer komt vaak in de knel'
) uit 2020 is gebleken dat 1 op de 10 werknemers die een dierbare verloren een burn-out kregen door de combinatie van rouw en werk. 1 op de 5 werknemers geeft aan dat ze zich na een verliessituatie niet voldoende gesteund voelde door hun werkgever.
Hoe is rouwverlof geregeld in Nederland?
De Nederlandse wet kent geen wettelijk rouwverlof voor werknemers. Echter heeft iedere werknemer recht op calamiteitenverlof in verband met het overlijden van een partner, kind of familielid (vaak alleen in het geval van een “eerste lijn” familielid). Maar dit is per werkgever verschillend. Wanneer we hier online onderzoek naar doen zien we dat dit verschilt van 10 dagen verlof tot 4 dagen verlof.
De eerste dag van het rouwverlof is de dag waarop het overlijden heeft plaatsgevonden. Voor de juiste beeldvorming: een uitvaart vindt gemiddeld 6 dagen na een overlijden plaats. Als we uitgaan van de 4 dagen rouwverlof vindt de uitvaart dus plaats als iemand alweer op zijn werk moet zijn. Dit lijdt tot veel verzuim. Want op deze manier kan iemand niet voldoende de tijd nemen om het verlies te kunnen voelen, laat staan het een juiste plek te kunnen geven.
Hoe ziet een rouwproces eruit?
Rouwen is een universele ervaring alleen ervaart iedereen dit weer anders. Hieronder noemen wij een aantal veel voorkomende klachten die kunnen voortvloeien uit een verliessituatie
Wat kan jou doen voor jouw werknemer als hij of zij te maken krijgt met een verliessituatie?
Houd contact
Laat zien dat je betrokken bent. Maar je dient wel te controleren of jouw aandacht op prijs wordt gesteld. Ga er niet automatisch van uit dat jij bijvoorbeeld op de uitvaart aanwezig mag zijn. Dit zijn zeer persoonlijke omstandigheden en niet iedereen wilt werk en privé door elkaar laten lopen. Stuur een kaartje of een bloemetje. En plan een gesprek in wanneer de werknemer weer naar het werk komt om te kijken in welke mate iemand belastbaar is.
Durf het gesprek aan te gaan
Vaak vinden mensen het lastig om het gesprek aan te gaan na een verliessituatie. Men weet niet goed wat ze moeten vragen en zijn bang om iemand aan het huilen te maken. Vaak willen mensen er wel over praten maar weten ze niet goed hoe te beginnen. Geef iemand de ruimte om op zijn of haar tempo te praten over wat er is gebeurd.
Dingen die je kan doen om de werknemer nog niet volledig te belasten
Overleg met je werknemer of dit kan bijdragen aan het herstel of inzetbaarheid. Je kan bijvoorbeeld de inhoud van werk aanpassen, wanneer iemand normaliter bijvoorbeeld heel veel telefoon heeft kan je dit tot een absoluut minimum beperken.
Omdat slaapproblemen vaak voorkomen na verliessituatie en rouw fysiek en mentaal veel van iemand eist kan je de werktijden aanpassen. Dan blijft je werknemer toch betrokken bij het bedrijf maar is er ook ruimte om te herstellen.
Wat kunnen wij nou voor jouw bedrijf/ instelling/ organisatie betekenen wanneer er sprake is van rouw op de werkvloer?
Wij kunnen trainingen geven op jullie locatie, of een lezing over rouw en hoe dit nu eigenlijk werkt. Deze training of lezing kan feitelijk op iedere locatie die bij jullie past. Dus het zou bijvoorbeeld ook op een conferentiecentrum kunnen maar wij hebben ook een eigen locatie in Heeze.
We kunnen de werkgever als de werknemers meenemen op een rouwreis om zo helderheid te creëren over wat rouw nu eigenlijk is. Want rouw is een normale reactie op een verliessituatie maar omdat we vaak niet weten hoe we iemand kunnen ondersteunen kan dit helaas leiden tot verzuim.
Je kan contact met ons opnemen zodat wij een op maat gemaakte training of lezing kunnen aanbieden, dit kan via info@omgaan-met-verlies.nl of via 040-44 60 450.
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 89058224
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450