Locatie: Heeze
Datum:
Start:20 maart 2025
Prijs: € 3.450,00
Opleiding tot rouwcoaching, zodat je het verschil kan maken voor mensen met verlieservaringen.
Verlies raakt ons allemaal; het hoort bij het leven. Iedere ervaring is zo uniek als een vingerafdruk en iedereen gaat op zijn of haar manier om met een ingrijpende ervaring. Bij rouwcoaching ondersteun jij mensen om hun verlieservaring op een gezonde manier te verweven met hun leven.
Hoewel rouwenden en hun omgeving vaak twijfelen aan hun rouwreacties, vallen de meeste onder normale of gezonde rouw. Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 tot 15 procent complexe rouw ervaart. Maar ook bij gezonde rouw kunnen mensen tegen obstakels aanlopen, zoals werk- of studieproblemen, vragen rond hun (veranderde) identiteit en toekomst en psychische en fysieke problemen. Voor hen, én voor mensen die weinig steun van de omgeving krijgen, is rouwcoaching een belangrijk houvast.
In deze basisopleiding leer je mensen professioneel te begeleiden in hun rouwproces, liefst op de werkvloer of, als je een eigen praktijk hebt, in je praktijk. Bij rouwcoaching werk je sensitief, kun je vertragen en verduren en zie je de cliënt in zijn of haar systemische context.
Dit leert de opleiding je Tijdens deze opleiding tot rouwcoaching leer je de Verliescirkel kennen: een krachtig model waarmee je rouw inzichtelijk en hanteerbaar maakt voor de mensen met wie je werkt. De Verliescirkel is de kapstok en neemt je mee op reis door het rouwlandschap met diverse 'haltes'. Het is een unieke opleiding waarin je werkt met een effectief model, waar de ontwikkeling van je professionele vaardigheden bij rouwcoaching én je eigen verlieservaringen en persoonlijke groei centraal staan en waar je ervaringsgericht leert: het direct toepassen van de theorie in de praktijk, zodat je zelf ervaart wat werkt.
Dit mag je verwachten:
12 inspirerende livedagen: je duikt in een kleine groep diep in de theorie en praktijk van rouwbegeleiding. Deze dagen zijn ervaringsgericht, wat betekent dat je niet alleen leert door te luisteren, maar ook door te dóen en zelf te ervaren wat de impact is. Je past de Verliescirkel direct toe in je werk en leert van de feedback van anderen.
Praktijkopdrachten en e-learning: naast de opleidingsdagen krijg je toegang tot een uitgebreide, online leeromgeving. Hier bekijk je in je eigen tempo de theorie, maak je opdrachten en neem je aanvullend materiaal door. Zo zorg je ervoor dat de theorie ook echt blijft hangen en dat je deze beheerst. Daarnaast is er literatuur die de opleiding ondersteunt.
Begeleiding van ervaren professionals: Louise Niesten en Machteld Lavell verzorgen de opleiding tot rouwcoaching. De opleiders zijn rouwdeskundigen die, naast hun kennis, ook hun persoonlijke inzichten en jarenlange ervaringen uit de praktijk delen. Zodat jij een stevig fundament bouwt om zelfverzekerd en veilig met rouwcoaching aan de slag te gaan.
Dit is wat we gaan doen…
leren van het ambacht van het begeleiden van mensen met gezonde en/of stagneerde rouw (de eerdergenoemde 90%)
het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van verlies en rouw in brede zin, dus van verlies van gezondheid tot relatie en van werk tot thuisland, maar uiteraard ook overlijden. De vertaalslag naar jouw doelgroep maak je veelal zelf.
opdoen van inzichten in het eigen verliesverhaal als basis om te werken met verliesverhalen van anderen
inzetten van jezelf als instrument
gebruikmaken van diverse ingangen tot rouw zoals het lijf, creativiteit, poëzie, verhalen, verbeelding, stilte, vloerankers en poppetjestaal (tafelopstellingen)
Na het volgen van deze opleiding…
✓ weet je hoe jij als professional ondersteuning biedt aan mensen met verlieservaringen en heb je tools in handen om de juiste interventies in te zetten
✓ heb je niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische handvatten om (gestagneerde) rouw te herkennen en hierbij te ondersteunen
Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die werkt met mensen die te maken hebben met verlies. Coaches, afdelingshoofden of hr-medewerkers, mensen die werken in het onderwijs, jeugd- of gezondheidszorg, als geestelijk begeleider of als je werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
We vragen om minimaal een afgeronde mbo-opleiding met een aantoonbare mensgerichte vervolgopleiding (zoals zorg, hulpverlening, onderwijs, pastoraat, gezondheidszorg, creatieve therapie).
Vooraf vragen we je om een vragenlijst in te vullen. Zodra we deze ingevuld retour krijgen, plannen we een telefonisch intakegesprek. Voor dit intakegesprek betaal je 75 euro. Wil jij meer weten over dit intakegesprek? Klik dan op deze link : intakegesprek.
Programma van de basisopleiding tot rouwcoaching
Praktische informatie De opleiding tot rouwcoaching bestaat uit twee delen:
Studiebelasting: 12 livedagen van 09.30 - 16.30 uur plus zelfstudie van ongeveer 39,5 uur (e-learning, literatuur en eindopdracht).
Data
Toegang tot e-learning (20 januari 2025) Blok 1 Welkom en contact (20 en 21 maart 2025) Blok 2 Hechting en veerkracht (15 en 16 mei 2025) Blok 3 Verbinding en intimiteit (19 en 20 juni 2025) Blok 4 Verlies en afscheid (18 en 19 september 2025) Blok 5 Rouwen en verweven (30 en 31 oktober 2025) Blok 6: Integratie en afsluiting (19 en 20 november 2025)
Tip: speciaal voor onze studenten maakten we een lijst met overnachtingsmogelijkheden. Dan kan je in de buurt blijven slapen en zo reistijd en energie besparen.
Groepsgrootte: maximaal 16 deelnemers, dus meld je op tijd aan
Locatie: Heeze, vlakbij Eindhoven, goed bereikbaar met OV en auto
Deze dagen zijn inclusief koffie/thee en lunch
Behalen certificaat
Voor het behalen van het certificaat is het volgende noodzakelijk:
volledige aanwezigheid
het bestuderen van de theorie en je deze eigen maken
het behalen van de tussentijdse (digitale) toetsen.
geaccordeerde eindopdracht
2 supervisiegesprekken
tussen de blokken in leren en oefenen met een groepsgenoot
Een positieve beoordeling op de integratiedag voor de coachingsopdracht
Investering: is inclusief 12 live lesdagen met lunch en de e-learning. Bijkomende kosten zijn: intakegesprek, 2 supervisiegesprekken en verplichte boeken van de literatuurlijst.