Ontdek de diepgaande wereld van levend verlies bij ouders en gezinnen met een kind met een beperking. We combineren theoretische inzichten met praktische oefeningen om deelnemers te helpen een dieper begrip te krijgen van de complexe dynamiek rondom dit verlies, die golven van rouw opstuwt.
Vanuit een verlies- en traumaperspectief verkennen we de emotionele en psychologische impact van levend verlies op ouders. We onderzoeken hoe dit verlies zich manifesteert in rouw en kijken hoe traumatische aspecten hierbij een rol kunnen spelen. Daarnaast benaderen we het onderwerp vanuit een systemisch perspectief, waarbij we de dynamiek binnen het gezin en de bredere sociale context van de ouders verkennen.
Een cruciaal aspect van onze training is de aandacht voor de professional zelf. Met reflectie-oefeningen staan we stil bij de vraag op welke manier het werken met ouders in deze situatie de mens in jou als professional raakt. Dit stelt je in staat om de passie voor het vak als begeleider te behouden. Kortom, deze training biedt een diepgaand inzicht in levend verlies bij ouders (en gezinnen) met een kind met beperkingen, vanuit zowel verlies- en traumaperspectief als een systemisch perspectief. We richten ons niet alleen op het begrijpen van het verlies, maar ook op de impact ervan op gezinnen en de begeleiders zelf, zodat je als begeleider een stevig anker kunt zijn om ouders te ondersteunen in hun rouwproces en betekenisgeving.
Doelgroep
Deze training is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij de psychosociale zorg, ondersteuning en begeleiding van ouders en/of gezinnen met een kind met een beperking. Dit kunnen o.a. zijn: (rouw)therapeuten, systeemtherapeuten, psychologen, orthopedagogen en maatschappelijk werkenden, sociaal werkenden en ouder-/gezinsbegeleiders bij een (zorg- of onderwijs)instelling. De training is bedoeld voor professionals die een dieper inzicht willen krijgen in de levend verlies en een rouwproces dat geen eindpunt kent, maar altijd een komma. En die hun vaardigheden willen aanscherpen om ouders hierbij te ondersteunen.
Werkwijze
In het programma worden korte theoretische inleidingen afgewisseld met werkvormen, oefeningen en interventies. De oefeningen zijn zoveel mogelijk ervaringsgericht en maken de theorie toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Het doel is om je handreikingen mee te geven die inpasbaar zijn in je eigen werkwijze.
Voorbereiding
Mocht je alvast wat inspiratie willen opdoen, luister dan naar de podcastserie ‘Levend Verlies’ waarin afwisselend ouders en professionals worden geïnterviewd over dit thema.
Trainers
Tanja van Roosmalen en Machteld Lavell zijn beiden verlies- en rouwtherapeuten met een eigen praktijk, waarin ze ouders van een zorgintensief kind (in o.a. de kinderpalliatieve zorg) ondersteunen. Tanja schrijft momenteel een boek voor professionals over levend verlies, op basis van haar ervaring in een academisch ziekenhuis, het speciaal onderwijs en in haar praktijk.
Machteld heeft jarenlange ervaring in de begeleiding van ouders en kinderen in een academische ziekenhuis en in haar eigen praktijk.
Werktijden: 09:30 - 16.30 uur
Locatie: Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto. Er is een lijst van overnachtingsmogelijkheden met speciale tarieven beschikbaar.
Kosten: De kosten zijn inclusief koffie/thee en lunches.
SKJ | (13 punten) |
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 89058224
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450