Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met een verlies. Hun ouders zijn gescheiden of gaan scheiden of er overlijdt iemand in hun gezin. In toenemende mate zijn er kinderen die met beide verliezen te maken hebben. Van de echtscheidingsk…
Aan de buitenkant kan je niet zien of een kind ASS (Autisme Spectrum Stoornis) of ADHD heeft. Toch blijkt dat 2,5 procent van de Nederlandse kinderen volgens ouders een vorm van autisme heeft en ADHD komt naar schatting bij 5 procent van de kinderen voor (bron: CBS).
Het is voor kinderen met ASS/ADHD vaak een uitdaging om in het dagelijks leven de vaardigheden van de ontwikkelingstaken te vervullen. Dit worstelen kan op school, thuis of tijdens vrijetijdsbesteding tot uiting komen.
Kleine veranderingen in het leven zijn al kleine stukjes verlies waar een kind mee om leert gaan. Bijv. een dag loopt anders dan gepland, de knuffel raakt kwijt, (computer)spelletje verloren, de ballon knapt kapot, vriend(in) zegt afspraak af… De omgang met verandering brengt bij kinderen met ASS/ADHD over het algemeen meer stress met zich mee.
Kinderen met ASS/ADHD ontkomen er niet aan dat ze vroeg of laat getroffen worden met een verlies van een dierbare. Bij een naderend verlies of nadat iemand in de naaste omgeving is overleden kan men soms merken dat een kind nóg meer aan het worstelen is in het leven. Elk kind rouwt op een eigen manier en zo is dat ook bij kinderen met ASS/ADHD. Het onder woorden brengen van gevoelens kan voor kinderen met ASS/ADHD extra lastig zijn. Na een ingrijpend verlies weerspiegelt het gedrag vaak de gevoelens van het kind. Het is dus belangrijk om als volwassene het gedrag goed te ‘lezen’, zodat de juiste hulp aan kind (en ouders) geboden kan worden.
Kinderen met ASS/ADHD hebben vaak andere steun of begeleiding nodig na een verlies. Wanneer dit goed is afgestemd door de volwassenen om hen heen, kan dat een enorm verschil maken. Sommige factoren zijn niet veranderbaar, maar er zijn ook beschermingsfactoren die invloed hebben op het versterken van een gezond verliesproces.
Inhoud training
In deze 1-daagse training wordt informatie gegeven over kinderen met ASS/ADHD die tevens te maken hebben met een (naderend) verlies. Je leert rouwgedrag herkennen bij een kind met ASS/ADHD. Daarnaast wordt besproken hoe je als volwassene de kinderen (en hun ouders) kan bijstaan. Er worden praktische handvaten en methodieken gegeven zodat deelnemers na de training direct hiermee aan de slag kunnen. Korte stukjes theorie worden afgewisseld met (ervaringsgericht) oefenen.
Thema’s die aan bod kunnen komen:
Deelnemers weten na afloop hoe rouw bij kinderen met ASS/ADHD zich manifesteert en wat hen kan steunen in het proces. Ze leren werken met enkele werkvormen en krijgen informatie over diverse inzetbare tools.
Doelgroep
Deze training is bedoeld voor professionals die meer willen weten over rouw bij kinderen/jongeren met ASS of ADHD.
Jasmijn Kuijten is orthopedagoog en rouw-en verliestherapeut. Ze werkt met kinderen, jongeren en volwassenen met rouwvragen. Haar jarenlange ervaring met begeleiden van gezinnen met een kind met ASS/ADHD binnen de jeugdhulpverlening zet ze in bij het bieden van hulp rondom rouw en verlies.
Werktijden: van 10-16.30 uur
Groepsgrootte: Maximaal tien deelnemers
Locatie: Centrum voor Afscheid en Rouw, Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto. Er is een adres van een overnachtingsmogelijkheid met speciale tarief beschikbaar.
Kosten: zijn inclusief koffie/thee en lunch. Ook ontvangen deelnemers achtergrondmateriaal. De training is btw-vrij.
Accreditatie: SKJ 6 punten
SKJ | (6 punten) |
Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met een verlies. Hun ouders zijn gescheiden of gaan scheiden of er overlijdt iemand in hun gezin. In toenemende mate zijn er kinderen die met beide verliezen te maken hebben. Van de echtscheidingsk…
In het leven van kinderen kunnen zich gebeurtenissen voordoen die dermate overspoelend zijn dat ze door een overweldigende hulpeloosheid overvallen worden en afschuw en shock ervaren. Ze verliezen hun gevoel van veiligheid en kunnen last krijgen v…
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 89058224
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450