Geschreven door: Hanneke Fiddelaers

Rouw en verlies bij kinderen met ASS/ ADHD

Publicatie datum: 08-08-2024

Uit onderzoek blijkt dat 3 procent van de Nederlandse kinderen, volgens ouders, een vorm van autisme heeft. ADHD komt, naar schatting, bij 5% procent van de kinderen voor (bron: CBS). Ook is het zo dat ASS en ADHD 2 x vaker voorkomt bij jongens. Jongens worden zelfs 4 x zo vaak behandeld als meisjes. Helaas kan je aan de buitenkant vaak niet zien dat een kind hiermee worstelt.

Het is voor kinderen met ASS/ADHD vaak een uitdaging om in het dagelijks leven de vaardigheden van de ontwikkelingstaken te vervullen. Dit worstelen kan op school, thuis of tijdens vrijetijdsbesteding tot uiting komen.

Voorbeelden van dergelijk gedrag kunnen zijn:

  • moeite in de omgang met anderen.
  • een beperkte interesse in de omgeving.
  • moeilijk met veranderingen kunnen omgaan.
  • sterk vasthouden aan regels.
  • opvallende over- of ongevoeligheid voor bepaalde prikkels.

Ook kinderen met ASS/ADHD ontkomen er niet aan dat ze vroeg of laat getroffen worden met een verlies van een dierbare. Bij een naderend verlies of nadat iemand in de naaste omgeving is overleden kan men soms merken dat een kind nóg meer aan het worstelen is in het leven. Elk kind rouwt op een eigen manier en zo is dat ook bij kinderen met ASS/ADHD. Het onder woorden brengen van gevoelens kan voor kinderen met ASS/ADHD extra lastig zijn. Na een ingrijpend verlies weerspiegelt het gedrag vaak de gevoelens van het kind. Het is dus belangrijk om als volwassene het gedrag goed te ‘lezen’, zodat de juiste hulp aan kind (en ouders) geboden kan worden.

Kinderen met ASS/ADHD hebben vaak andere steun of begeleiding nodig na een verlies. Wanneer dit goed is afgestemd door de volwassenen om hen heen, kan dat een enorm verschil maken. Sommige factoren zijn niet veranderbaar, maar er zijn ook beschermingsfactoren die invloed hebben op het versterken van een gezond verliesproces.

Wij kunnen bij u op locatie een lezing of training komen geven waarin wij de deelnemer laten zien hoe zij rouwreacties kunnen lezen bij kinderen met ASS/ADHD.

 Thema’s die aan bod zouden kunnen komen zijn:

· Hoe kan je een kind met ASS/ADHD voorbereiden op een naderend verlies?

· Wanneer er sprake is van zorgelijk gedrag en/of rouwgedrag?

· Welke positieve eigenschappen van ASS/ADHD zijn helpend in een rouwproces?

· Hoe kan je een kind/jongere met ASS/ADHD begeleiden in het rouwproces?

· Welk materiaal kan je gebruiken om je woorden te ondersteunen?


Na het volgen van een dergelijke training kunnen de deelnemer herkennen hoe rouw bij kinderen met ASS/ADHD zich manifesteert en wat hen kan steunen in het proces. Ze leren werken met enkele werkvormen en krijgen informatie over diverse inzetbare tools.

Ben jij na het lezen nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jouw bedrijf of organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons via info@omgaan-met-verlies.nl of neem telefonisch contact met ons op via 040 226 04 50. We kijken graag samen met jou naar de wensen en mogelijkheden en maken op basis daarvan een persoonlijk voorstel.

Terug naar het overzicht