Geschreven door: Hanneke Fiddelaers

Rouw en verlies in de zorg

Publicatie datum: 08-08-2024

Workshop of lezing over rouw en verlies in de zorg

Medewerkers in de zorg krijgen op verschillende manieren te maken met rouw tijdens hun werk . De meeste mensen zullen in eerste instantie denken aan het overlijden van een bewoner, cliënt of patiënt. Alleen is dit niet de enige vorm van rouw die zorgmedewerkers kunnen meemaken/ ervaren.

In de zorg is de laatste jaren veel bezuinigd waardoor de werkzaamheden er in veel gevallen anders uit zijn gaan zien. Minder persoonlijk contact omdat hier geen ruimte meer voor is. Of wat te denken van eigen lichamelijke veranderingen waardoor bepaalde werkzaamheden niet meer kunnen. Dit zijn vormen die een medewerker op persoonlijk vlak kan ervaren.

En dan is er natuurlijk ook nog de rouw van de bewoners/ cliënten die de medewerker ziet en ervaart. Ook hier gaat het om verschillende vormen van verlies waardoor rouw ontstaat. Hieronder noemen wij enkele voorbeelden van rouw die bewoners/ cliënten kunnen ervaren.

Verlies van thuis. 


Wanneer iemand niet meer zelfstandig kan wonen, door verschillende omstandigheden, is het vaak beter om in een zorginstelling te gaan wonen om zo de juiste zorg te kunnen krijgen. Mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen kunnen zeer diepe gevoelens van rouw ervaren. Ze wonen niet meer in hun huis waar zoveel herinneringen zijn gemaakt. De buurt waar ze in woonden is niet meer hun buurt, met alle winkels en bekenden die hen zo lief waren. Maar ook het opgeven van je zelfstandigheid kan voelen als een zwaar verlies. Je bewoner/ cliënt zit ineens in hele andere omgeving dan hij of zij is gewend. Wat men vaak ziet aan bewoners/ cliënten dat ze gevoelens van neerslachtigheid ervaren. Alleen is er vaak de tijd niet om hierbij stil te staan.

Verlies van gezondheid.


Dit verlies kan door verschillende omstandigheden ontstaat. Dit kan zijn door ouderdom maar ook door een ongeluk of ziekte. Rouw na verlies van gezondheid wordt vaak niet als zodanig gezien. Men vindt het “normaal” dat iemand na een ongeluk of ziekte gevoelens van neerslachtigheid heeft. Hij of zij heeft immers vaak ook al best wat meegemaakt. Het wordt niet erkend dat iemand door een rouwproces gaat en krijgt daardoor niet de juiste ondersteuning.

Hoe ga je hier als zorgmedewerker nou mee om?

Wij maken met veel aandacht en professionaliteit een op maat gemaakt offerte voor een lezing of workshop voor jouw instelling of organisatie. Stuur ons gerust een mail via info@omgaan-met-verlies.nl. Wij zorgen ervoor dat wij zo snel als mogelijk een reactie geven op jouw vraag.

Terug naar het overzicht